e-shopΤο e-shopping ήρθε για να μείνει
e-shopping

Το e-shopping ήρθε για να μείνει

Η τάση που έφερε η πανδημία για online shopping μετατράπηκε σε συνήθη πρακτική. Οι καταναλωτές, μέσα σε 2 χρόνια κλεισίματος και ανοίγματος της αγοράς προσαρμόστηκαν. Εκπαιδεύτηκαν και προσαρμόστηκαν. Σε μια νέα πραγματικότητα που θέλει το online shopping να είναι υψηλότερο σήμερα απ’ ότι στο peak της πανδημίας όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά και το e-shopping μονόδρομος. Πλέον, σήμερα δε μιλάμε για μια τάση, αλλά για μια νέα πραγματικότητα που χαρακτηρίζει τις καταναλωτικές συνήθειες των αγοραστών. Τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις?

Επαναξιολόγηση της online και digital παρουσίας

Όσα εμπορικά καταστήματα δεν είχαν ηλεκτρονικό κατάστημα (e-shop) ήρθε η ώρα να αποκτήσουν. Όσα διέθεταν e-shop πρέπει να βελτιώσουν τη marketing στρατηγική τους για να ξεχωρίσουν ανάμεσα στα αυξανόμενα ηλεκτρονικά καταστήματα που ανοίγουν καθημερινά. Πολλοί αναθεωρούν τις προσφορές τους, αλλά και τους τρόπους αποστολής των παραγγελιών προσφέροντας περισσότερους τρόπους παραλαβής. Π.χ. παραλαβή από το κατάστημα, παραλαβή από το πεζοδρόμιο, αποστολή με courier ή ακόμα και αποστολή express για όσους βιάζονται να παραλάβουν άμεσα τα προϊόντα που παρήγγειλαν. Το ζητούμενο είναι η κάλυψη της ανάγκης του πελάτη στο 100%. Και προσφέροντας περισσότερες και διαφορετικές εναλλακτικές είναι πιο πιθανό να το πετύχετε.

E-shop για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Τι γίνεται, όμως, με το μαγαζί της γειτονιάς που διαβάζει αυτό εδώ το άρθρο και αναρωτιέται αν .έχει εφαρμογή σε αυτό ή όχι;

Η απάντηση είναι πως το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι για όλους. Μικρούς και μεγάλους, όχι μόνο για τις μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου. Αρχικά, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει μια μικρή επιχείρηση λιανικής πώλησης που διαθέτει ένα μόνο συνοικιακό κατάστημα, είναι να καταρτίσει ένα διαδικτυακό business plan, να αποφασίσει ποια είδη θα πουλάει από το e-shop και ποια όχι, πώς θα δέχεται πληρωμές (αντικαταβολή, πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, τραπεζική κατάθεση, paypal κτλ) και τέλος, να αποφασίσει πώς θα αποστέλλει τις ηλεκτρονικές παραγγελίες. Η γρήγορη και έμπιστη αποστολή είναι υψίστης σημασίας στο online shopping και η 24ωρη παράδοση είναι αυτή που θα σας δώσει πολλά credits στη συνείδηση του αγοραστή.

Το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του e-shop. Είτε το φτιάξετε μόνος σας (εάν έχετε κάποιες υποτυπώδεις γνώσεις), είτε το αναθέσετε στους ειδικούς, φροντίστε να είναι μοντέρνο, “καθαρό”, γρήγορο και πάνω απ’ όλα ασφαλές. Επενδύστε στο SEO για να σας βρίσκουν εύκολα οι υποψήφιοι αγοραστές που αναζητούν στη Google προϊόντα σαν αυτά που διαθέτετε κι εσείς.

Ορίστε ένα διαφημιστικό budget για προβολή στη Google και στα social media. Απαραίτητο για το ξεκίνημά σας, αφού θα χρειαστεί οπωσδήποτε ένα μικρό (ή μεγαλύτερο) boost προκειμένου να αρχίσει να γίνεται γνωστό το ηλεκτρονικό σας κατάστημα.

Να είστε εκεί που είναι οι πελάτες σας

Το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν είναι πλέον πολυτέλεια. Έχει γίνει ανάγκη. Οι αγοραστές θέλουν και χρειάζονται τη δυνατότητα να παραγγείλουν πράγματα από οπουδήποτε, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, ανά πάσα στιγμή, για παράδοση ακόμα και σε μόλις 24 ώρες. Τα e-shops συχνά προσφέρουν περισσότερα προϊόντα από αυτά που είναι διαθέσιμα στα φυσικά καταστήματα, καθώς και ειδικές προσφορές που δεν είναι διαθέσιμες στο κατάστημα.

Ξεκινώντας το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, δε θα αυξήσετε μόνο το πελατολόγιό σας, αλλά θα προσφέρετε επιπλέον υπηρεσίες και ευκολίες στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας, αλλάζοντας την εικόνα του brand σας στη συνείδησή τους. η επιχείρησή σας θα γίνει πιο customer friendly και αυτό θα το δείτε σε απτά αποτελέσματα μέσα στους πρώτους κιόλας μήνες λειτουργίας του e-shop σας.

Top