digital marketingΓιατί το ψηφιακό marketing είναι απαραίτητο για την επιχείρησή σας

Γιατί το ψηφιακό marketing είναι απαραίτητο για την επιχείρησή σας

Είτε έχετε δική σας επιχείρηση για χρόνια, είτε μόλις για μια μέρα, ένα πράγμα που δεν μπορείτε με σιγουριά να εξασφαλίσετε είναι η αποτελεσματική προσέγγιση και αλληλεπίδραση με το κοινό-στόχο σας. Μπορεί να θεωρείτε συχνά το marketing ως έξοδο και δεν έχετε άδικο, αφού η προβολή διαφημίσεων κοστίζει χρήματα, ανεξάρτητα από το μέσο που χρησιμοποιείτε. Το παραδοσιακό marketing και ενέργειες όπως η παραγωγή διαφημιστικών φυλλαδίων και η διανομή, οι διαφημιστικές πινακίδες στο δρόμο, τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά spot, οι καταχωρήσεις στα έντυπα μέσα δεν είναι φθηνά και επίσης δεν μπορούμε να προβλέψουμε το αποτέλεσμα, αλλά ούτε και να το μετρήσουμε με σιγουριά.

Από την άλλη πλευρά, ψηφιακά μέσα όπως η Google, το Facebook και το Instagram είναι πιο οικονομικά και πιο άμεσα για προβολή και στόχευση του κοινού. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να τρέξετε μια καμπάνια με μόλις 5 ευρώ!

Περισσότερο στοχευμένο κοινό

Όταν κάνετε διαφημιστική καταχώρηση σε μια εφημερίδα, το κοινό σας είναι οι αναγνώστες της. Όταν κάνετε μία διαφήμιση σε τηλεοπτικό κανάλι, το κοινό σας είναι όλοι οι τηλεθεατές που βλέπουν το συγκεκριμένο κανάλι τη συγκεκριμένη στιγμή. Οι δημογραφικές αναλύσεις μπορούν μόνο να εκτιμηθούν ανάλογα με το μέσο (π.χ., οι αναγνώστες του περιοδικού Φύση & Ευεξία είναι πιθανώς φυσιολάτρεις) και βέβαια σε πολλές περιπτώσεις είναι κάπως δύσκολο να προσαρμόσετε τα μηνύματά σας για ένα πιο συγκεκριμένο κοινό. Για παράδειγμα, η ηλικία του κοινού που απευθύνεστε είναι ένας πονοκέφαλος. Τι εννοούμε; Οι 18χρονες και οι 55χρονες είναι καταναλωτικό κοινό, αλλά δεν ανταποκρίνονται στις ίδιες διαφημίσεις. Με ελάχιστο κόστος τα ψηφιακά κανάλια marketing σας επιτρέπουν να στοχεύσετε το κοινό σας με βάση την ηλικία, το φύλο, την τοποθεσία, τα ενδιαφέροντα, αλλά και πολλά ακόμα σημαντικά στοιχεία. Επίσης, στην περίπτωση που δε γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά του κοινού που θα προτιμούσε να αγοράσει από εσάς, τα δωρεάν εργαλεία αναλυτικών στοιχείων της Google ή και του Facebook σας δείχνουν τα ακριβή χαρακτηριστικά των ατόμων που ακολουθούν τη σελίδα σας στα social media ή επισκέπτονται τον ιστότοπό σας.

Γνωριμία με το brand

Χρησιμοποιώντας την παραδοσιακή διαφήμιση για την προώθηση του brand σας, ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας, ζείτε με την ελπίδα ότι το κοινό-στόχος θα την παρατηρήσει. Είτε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περνάει από τη στάση για να δει την αφίσα, είτε να δίνει προσοχή στα ραδιοφωνικά spot όταν σταματάει η ροή του προγράμματος, και γενικότερα θα εύχεστε οι πελάτες να βρίσκονται στο σωστό μέρος τη σωστή στιγμή. Στην πραγματικότητα, σήμερα, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού οι περισσότεροι καταναλωτές είναι συνδεδεμένοι στο Διαδίκτυο για πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας.

Μέσω των ψηφιακών καναλιών και του digital marketing, μπορείτε δυνητικά να προσεγγίσετε το κοινό σας κάθε φορά που τσεκάρει το κινητό ή το laptop του. Και αν θέλετε να προσεγγίσετε ένα απόλυτα συγκεκριμένο κοινό με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε.

Lead Generation

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με το παραδοσιακό μάρκετινγκ είναι η δυσκολία στην παρακολούθηση των αποτελεσμάτων. Πόσο, δηλαδή, απέδωσε η διαφήμισή σας. Στο digital marketing οι agents είναι σε θέση να σας πουν ακριβώς και με αδιαμφισβήτητα στοιχεία πόσα άτομα είδαν τη διαφήμισή σας, και να γνωρίζετε σε τι ποσοστό η διαφήμιση μετατράπηκε σε πώληση.

Στις διαφημίσεις που τρέχετε στα ψηφιακά μέσα έχετε τη δυνατότητα να επισυνάψετε φόρμες ενδιαφέροντος για τα προϊόντα/υπηρεσίες που θα προβάλλετε. Αυτό σας επιτρέπει να γνωρίζετε με βεβαιότητα πόσα άτομα ανταποκρίθηκαν στη διαφήμιση με τον επιθυμητό τρόπο, να συγκεντρώσετε στοιχεία δυνητικών πελατών που οι ίδιοι σας τα προσφέρουν, όπως για παράδειγμα το e-mail και το τηλέφωνό τους, ώστε αν τώρα δεν προχωρήσουν σε μια αγορά μπορείτε πάλι να επανέλθετε σε εκείνους με μια e-mail marketing campaign.

Δέσμευση και Διατήρηση Πελατών

Η τεχνολογία σας δίνει ατελείωτες ευκαιρίες να αλληλεπιδράσετε με τους πελάτες σας, μέσω των αξιολογήσεων, μέσω των post στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέσω της αποστολής newsletter στο email τους. Στα ψηφιακά κανάλια μπορείτε να απαντήσετε στα σχόλια ενός προβληματισμένου πελάτη σε ένα δημόσιο ποστ και έτσι να διώξετε τις ανησυχίες του και να απαντήσετε στον προβληματισμό του

αλλά και να δείξετε σε όσους διαβάσουν την κριτική την απάντησή σας και το πόσο υπεύθυνα και άμεσα αποκρίνεστε στους ήδη υπάρχοντες πελάτες σας.

Η αλληλεπίδραση με πελάτες που είχαν μια θετική εμπειρία με την εταιρεία σας μπορεί να δημιουργήσει μια πιστή κοινότητα γύρω από το brand σας στον ψηφιακό κόσμο.

Μείνετε συνδεδεμένοι με τους πελάτες σας

Δε θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να πούμε ότι το παραδοσιακό μάρκετινγκ δεν είναι αποτελεσματικό για τη μετάδοση του μηνύματός σας στο κοινό στόχο. Όμως, είναι αλήθεια πως αν θέλετε να αλληλεπιδράσετε πραγματικά με τους πελάτες σας και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας, τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό από το digital marketing.

Top